Csalop

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 l tej,
  • 4 dl joghurt,
  • 2 uborka,
  • 10-12 kisebb hónaposretek
    (vagy 3-4 szál jégcsapretek),
  • 4-5 szál zöldhagyma,
  • 3 evőkanál apróra vágott korianderlevél
    (kínai petrezselyemnek is nevezik)
    ,
  • 2 evőkanál összevágott kaporlevél,
  • 1 evőkanál összevágott bazsalikomlevél,
  • 1 mokkáskanál pirospaprika,
  • 1 kávéskanál só,
  • csipetnyi bors,
  • egy bögre fölforralt és lehűtött víz.

(üzbég zöldségleves hidegen)

A tejet, joghurtot és vizet összekeverjük, beletesszük az apró kockákra vágott, meghámozott uborkát, retket, fölkarikázott hagymát és a zöldfűszereket. Sózzuk, paprikázzuk, esetleg kicsit borsozzuk. Hűtőben érleljük 5-6 órán át. Meleg nyári napokon kiválóan hűsít.