Lombard (milánói) pacalleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg – 1 kg pacal,
  • 5 dkg szalonna,
  • 25 dkg fehérbab,
  • 6 dkg vaj,
  • 1 sárgarépa,
  • 1 csokor vágott petrezselyem,
  • 1 zeller,
  • 1 fej hagyma,
  • 1 kávéskanál sűrített paradicsom,
  • őrölt bors, só,
  • zsálya,
  • parmezánsajt,
  • húsleveskocka.

A babot előző nap beáztatjuk, másnap puhára főzzük és leszűrve félretesszük. A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és szalonnát, majd rádobjuk a megtisztított, jól megmosott pacalt és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát, hasábokra vágott zellert, a finomra vágott zsályát. Felöntjük 6 dl vízzel, beletesszük a leveskockát és a paradicsompürét. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. A vége felé beletesszük a babot, még kb. negyed óráig pároljuk, ha szükséges, utánsózzuk.