Vajdasági csorba

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg zöldség
    (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller),
  • 1 kis fej hagyma,
  • 2-3 szál vastagabb lestyánlevél,
  • 30 dkg soványabb sertéshús,
  • ½ kg csont,
  • 4 dkg rizs,
  • késhegynyi bors,
  • 2 evőkanálnyi liszt,
  • 1 liter korpacibere („bors”)
    vagy káposztalé („citromsó”).

(szerb-magyar étel)

A jól megmosott csontot főni tesszük, lehabozzuk, majd 1 óra múlva leszűrjük. A zöldséget megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a csontléhez adjuk. Ha puhára főtt, káposztalével vagy „bors”-sal (korpaciberével) savanyítjuk (citromsót is használhatunk). Ledaráljuk a húst, elvegyítjük a rizzsel, borssal, sóval, liszttel, majd a masszából apró gombócokat formálunk, s azokat a levesbe főzzük. Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét, majd hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt és még kevés ideig együtt főzzük.