Vajdasági csorba
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg zöldség
(sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), - 1 kis fej hagyma,
- 2-3 szál vastagabb lestyánlevél,
- 30 dkg soványabb sertéshús,
- ½ kg csont,
- 4 dkg rizs,
- késhegynyi bors,
- 2 evőkanálnyi liszt,
- 1 liter korpacibere („bors”)
vagy káposztalé („citromsó”).
(szerb-magyar étel)
A jól megmosott csontot főni tesszük, lehabozzuk, majd 1 óra múlva leszűrjük. A zöldséget megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a csontléhez adjuk. Ha puhára főtt, káposztalével vagy „bors”-sal (korpaciberével) savanyítjuk (citromsót is használhatunk). Ledaráljuk a húst, elvegyítjük a rizzsel, borssal, sóval, liszttel, majd a masszából apró gombócokat formálunk, s azokat a levesbe főzzük. Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét, majd hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt és még kevés ideig együtt főzzük.