Zemaitiai libaleves

Hozzávalók 8-10 személyre:

  • 1 kisebb liba,
  • 1 pohárnyi árpagyöngy (gersli),
  • 3 dl tejföl,
  • 2 evőkanál vaj,
  • 30–40 dkg gomba
    (legjobb a vargánya),
  • 2 db közepes fej vöröshagyma,
  • 2–3 szál sárgarépa,
  • 1–2 szál petrezselyemgyökér,
  • ½ zellergumó,
  • 2–3 db savanyú alma
    (Antonovka),
  • 1 mokkáskanál köménymag,
  • 1 citrom leve,
  • 1 púpozott evőkanálnyi
    összevágott kaporlevél,
  • 10–15 szem bors,
  • só.

(ólitván savanykás libaleves)

A libát nagyobb darabokra vágjuk és hideg vízben föltesszük főni. Ha már félpuha, hozzáadjuk a zöldségeket és az almát, befűszerezzük és puhára főzzük. A nagyobb darabokra vágott gombát a hagymával kevés vízben szintén megfőzzük, majd hozzáadjuk a citrom levét. Az árpagyöngyöt egy kevés vízben teljesen szétfőzzük, a vajjal habosra keverjük és hozzáadjuk a tejfölt is.

Tálalás előtt a levesbe keverjük a gombát a levével együtt, belecsorgatjuk a tejfölös árpagyöngyöt, kaporral ízesítjük. Forralás nélkül összemelegítjük.