Zemaitiai libaleves
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 8-10 személyre:
- 1 kisebb liba,
- 1 pohárnyi árpagyöngy (gersli),
- 3 dl tejföl,
- 2 evőkanál vaj,
- 30–40 dkg gomba
(legjobb a vargánya), - 2 db közepes fej vöröshagyma,
- 2–3 szál sárgarépa,
- 1–2 szál petrezselyemgyökér,
- ½ zellergumó,
- 2–3 db savanyú alma
(Antonovka), - 1 mokkáskanál köménymag,
- 1 citrom leve,
- 1 púpozott evőkanálnyi
összevágott kaporlevél, - 10–15 szem bors,
- só.
(ólitván savanykás libaleves)
A libát nagyobb darabokra vágjuk és hideg vízben föltesszük főni. Ha már félpuha, hozzáadjuk a zöldségeket és az almát, befűszerezzük és puhára főzzük. A nagyobb darabokra vágott gombát a hagymával kevés vízben szintén megfőzzük, majd hozzáadjuk a citrom levét. Az árpagyöngyöt egy kevés vízben teljesen szétfőzzük, a vajjal habosra keverjük és hozzáadjuk a tejfölt is.
Tálalás előtt a levesbe keverjük a gombát a levével együtt, belecsorgatjuk a tejfölös árpagyöngyöt, kaporral ízesítjük. Forralás nélkül összemelegítjük.