Taronszkij leves
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 1 egész tyúk,
- 4 fej vöröshagyma,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 kisebb zellergumó,
- 2 evőkanál árpagyöngy,
- 1 kisebb citrom,
- 2 tojás sárgája,
- 8-10 szem bors,
- só.
(örmény tyúkleves)
A tyúkot 3 l hideg vízben feltesszük főni. Ha fölforrt, lehabozzuk és csöndesen főzzük, míg majdnem puha lesz. Akkor hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott répát, zellert, 3 fej hagymát egészben és sózzuk, borsozzuk. Egy kevés levet kiveszünk és abban megfőzzük a gerslit. Ha a tyúk megfőtt, kivesszük, földaraboljuk, a főtt hagymákat kidobjuk. A levesbe visszatesszük a húst, hozzáadjuk a megfőtt gerslit, a maradék hagymát finomra vágva és még 10 percig csöndesen főzzük. A tojássárgákat kikeverjük egy kevés meleg levessel és tálalás előtt a levesbe öntjük. Meghinthetjük egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem- vagy korianderlevéllel.
(Ha sűrűbbé, tartalmasabbá akarjuk tenni, csicseriborsót és/vagy egy maréknyi kicsit elősütött, megtisztított gesztenyét főzhetünk bele. Ízlés szerint savanyíthatjuk egy kevés gránátalmalével, vagy balzsamecettel.)