Walesi „konyakos” leves*

Hozzávalók 8-10 személy részére:

  • 1 megtisztított tyúk egészben,
  • 1 db faggyújától és hártyáitól
    megtisztított báránylapocka,
  • 1 kisebb füstölt kötözöttsonka,
  • 1 kg velőscsont,
  • 15-20 dkg halpástétom,
  • 4 dl tejföl,
  • 4 tojás sárgája,
  • 10 dkg vaj,
  • ½ l tej,
  • 3-4 szál sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 5-6 közepes burgonya,
  • 2 evőkanálnyi összevágott
    petrezselyemlevél,
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű,
  • 1 evőkanál aprított zsálya,
  • 5-6 szál zöldhagyma
    egy kevés zöld részével együtt
    finomra vágva,
  • 15-20 szem bors,
  • 1 l gyöngébb, világos sör,
  • 1 dl konyak,
  • szükség szerint esetleg egy kevés só.

(fordítás Richard Llewellyn: How green was My Valley c. regényéből)

A húsféléket és a velőscsontot kb. 4 l hideg vízben feltesszük főni. Amikor fölforrt lehabozzuk és fedő alatt csendesen főzzük, míg minden csaknem megpuhul. (A bárányt előbb ki kell venni, nehogy szétfőjön! A tyúk és a sonka kb. ugyanannyi idő alatt fő meg.) Hozzáadjuk a vajon kicsit megpárolt zöldségeket, a halpástétomot, kb. 10 perc múlva a héjában félig megfőzött megtisztított, földarabolt és tejben megáztatott krumplit, a finomra vágott zöldhagymát, befűszerezzük, hozzáadjuk a sört és készre főzzük.

A húsokat kivesszük, felszeleteljük, a velőt kiütjük és melegen tartjuk.
A levest besűrítjük a tejföl és tojás sárgája keverékével és már nem forraljuk. Meghintjük a petrezselyemlevéllel, hozzáadjuk a konyakot és még pár percig állni hagyjuk.

Külön tálaljuk a levest a zöldségekkel, külön a felszeletelt húsokat burgonyával, vajas zöldbabbal, káposztával stb.

* érdekes étel lehet, egyszer kipróbálom