Walesi „konyakos” leves*
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 8-10 személy részére:
- 1 megtisztított tyúk egészben,
- 1 db faggyújától és hártyáitól
megtisztított báránylapocka, - 1 kisebb füstölt kötözöttsonka,
- 1 kg velőscsont,
- 15-20 dkg halpástétom,
- 4 dl tejföl,
- 4 tojás sárgája,
- 10 dkg vaj,
- ½ l tej,
- 3-4 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 5-6 közepes burgonya,
- 2 evőkanálnyi összevágott
petrezselyemlevél, - 1 kávéskanál szárított kakukkfű,
- 1 evőkanál aprított zsálya,
- 5-6 szál zöldhagyma
egy kevés zöld részével együtt
finomra vágva, - 15-20 szem bors,
- 1 l gyöngébb, világos sör,
- 1 dl konyak,
- szükség szerint esetleg egy kevés só.
(fordítás Richard Llewellyn: How green was My Valley c. regényéből)
A húsféléket és a velőscsontot kb. 4 l hideg vízben feltesszük főni. Amikor fölforrt lehabozzuk és fedő alatt csendesen főzzük, míg minden csaknem megpuhul. (A bárányt előbb ki kell venni, nehogy szétfőjön! A tyúk és a sonka kb. ugyanannyi idő alatt fő meg.) Hozzáadjuk a vajon kicsit megpárolt zöldségeket, a halpástétomot, kb. 10 perc múlva a héjában félig megfőzött megtisztított, földarabolt és tejben megáztatott krumplit, a finomra vágott zöldhagymát, befűszerezzük, hozzáadjuk a sört és készre főzzük.
A húsokat kivesszük, felszeleteljük, a velőt kiütjük és melegen tartjuk.
A levest besűrítjük a tejföl és tojás sárgája keverékével és már nem forraljuk. Meghintjük a petrezselyemlevéllel, hozzáadjuk a konyakot és még pár percig állni hagyjuk.
Külön tálaljuk a levest a zöldségekkel, külön a felszeletelt húsokat burgonyával, vajas zöldbabbal, káposztával stb.
* érdekes étel lehet, egyszer kipróbálom