Zöldborsó krémleves
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg zöldborsó,
- 1 vékonyabb szál
petrezselyemgyökér, - 1 szál sárgarépa,
- 5 dkg vaj,
- 3 dkg liszt,
- 1-1,5 dl tejszín,
- 2 dl tej,
- 1-2 tojássárgája,
- só,
- 1 evőkanál cukor,
- 1 evőkanál apróra vágott
petrezselyemlevél, - 1 zellerlevél,
- csipetnyi fehérbors,
- 1 l csont alaplé.
Az alaplében puhára főzzük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellerlevelet, esetleg egy kisebb vöröshagymát is. A vajban felhevítjük a cukrot, rátesszük a zöldborsót. Megsózzuk, borsozzuk, fedő alatt félig megpároljuk, meghintjük a liszttel, kicsit lepirítjuk. Felengedjük a csontlével és tejjel és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A levest simára keverjük a tejszínnel és tojássárgákkal, rámorzsolunk egy kevés vajat és meghintjük a petrezselyemlevéllel. Vajon pirított zsemlekockát adunk hozzá.