Paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg hámozott, friss paradicsom, vagy 25 dkg sűrített,
  • 10-12 dkg húsos, füstölt szalonna,
  • 2 fej hagyma,
  • 1,2 l húsleves, vagy csont alaplé (kockából is készülhet),
  • 4 vékony citromkarika,
  • néhány szál friss majoránna vagy egy kávéskanálnyi szárított,
  • csipetnyi őrölt feketebors,
  • kakukkfű és bazsalikom,
  • só.

A húsos, füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a paradicsomot, felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 30-35 percig főzzük (ha konzerv, akkor fele idő is elég), a végén beleszórjuk a zöldfűszereket és még 5-6 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk, fél citromkarikákval díszítve tálaljuk. Fokhagymás, sajtos pirítóst kínálunk hozzá.