2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg zsenge, friss csalán,
- 50 dkg sertéslapocka,
- só, bors,
- csipetnyi őrölt szerecsendió,
- 2 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 kávéskanál keményítő,
- 1 evőkanál cukor,
- citromlé ízlés szerint.
A frissen leszedett csalánlevelet leforrázzuk, és összevágjuk. A lapockát kockára vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük és fölengedjük forróvízzel. Amikor hús félig már megpuhult, hozzáadjuk a csalánt, fűszereket és puhára főzzük. Kiszedjük a léből a húst és a csalánt leturmixoljuk, vagy drótszitán áttörjük. A levet tejfölös, tojássárgájával, keményítővel elkevert habarással besűrítjük, ezután már nem forraljuk. Citromlével, kristálycukorral kellemesen pikánsra savanyítjuk. A húskockákat és a csalánt visszatesszük a levesbe, a tetejét meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csalánleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók:
- 2 kígyóuborka,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy evőkanál apróra vágott kapor,
- 2 pohár natúr joghurt,
- 4-5 dkg dió,
- 2-3 evőkanál (oliva) olaj,
- só (esetleg egy kevés citromlé és őrölt bors).
(bolgár uborkaleves, nyári napokra)
A joghurtot beletesszük egy tálba, és vízzel sűrű leves állagúra hígítjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk és beletesszük a joghurtba. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, apróra vágott diót, sózzuk (borsozzuk), és a jól elkapart fokhagymát, 2-3 kanál olajat (és egy kis citromlevet) hozzákeverjük. Legalább két-három órára jól behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Tarator bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg hámozott, friss paradicsom, vagy 25 dkg sűrített,
- 10-12 dkg húsos, füstölt szalonna,
- 2 fej hagyma,
- 1,2 l húsleves, vagy csont alaplé (kockából is készülhet),
- 4 vékony citromkarika,
- néhány szál friss majoránna vagy egy kávéskanálnyi szárított,
- csipetnyi őrölt feketebors,
- kakukkfű és bazsalikom,
- só.
A húsos, füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a paradicsomot, felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 30-35 percig főzzük (ha konzerv, akkor fele idő is elég), a végén beleszórjuk a zöldfűszereket és még 5-6 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk, fél citromkarikákval díszítve tálaljuk. Fokhagymás, sajtos pirítóst kínálunk hozzá.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Paradicsomleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók:
- 1 db 50 dkg körüli csirkemell,
- 10 dkg darált dió,
- 2-3 db savanykás alma,
- 3-4 db csirkemáj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejszín,
- só, őrölt bors, bazsalikom,
- reszelt citromhéj,
- citromlé (ízlés szerint),
- 3-4 cent cherry,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél.
Kevés olajon megfuttatjuk a kockákra vágott húst, majd megszórjuk a dióval és az egyik kockára vágott almával. Együtt pároljuk (lefedve) és közben sózzuk. Ezután felengedjük vízzel, és ha a hús már félpuhára főtt, hozzáadjuk a többi kockára vágott almát is. Ha a hús már teljesen puha, beletesszük a három-négyfelé vágott májakat, beleöntjük a cherryt, a citromlét, a többi fűszert és még pár percig főzzük. Majd a lisztet simára keverjük a tejszínnel és a levesbe csorgatjuk. Jól kiforraljuk és apróra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csirkeraguleves almával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- egy palack (0,7 liter) száraz fehérbor,
- 0,5 liter víz,
- 1 mokkáskanál szegfűszeg,
- 1 mokkáskanál fahéj,
- 1-2 vaníliás cukor (én nem teszek bele),
- 10 dkg porcukor,
- 5 tojás,
- 1 citrom lereszelt héja,
- 1 púpos kávéskanál keményítő.
A vizet 1-2 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a keményítőtől besűrűsödjön, kevergetve forraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjékből (egy részéből) habgaluskákat készítünk hozzá.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Borleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 25., szerda
Hozzávalók:
a tésztához:
- 100 g porcukor,
- 200 g margarin vagy vaj,
- 300 g liszt,
- 2 db tojássárgája,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- ½ citrom reszelt héja;
a töltelékhez:
- 500 g alma,
- 100 g darált dió,
- 100 g cukor,
- ½ citrom reszelt héja,
- 50 g zsemlemorzsa,
- őrölt fahéj;
a kenéshez:
a tetejére:
A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.
Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.
Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, […]
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: kgyt |
Almáslepény bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
1. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg kimagozott meggy,
- 15 dkg cukor,
- só, fahéj, citromhéj,
- 1 -1 ½ dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.
2. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy,
- 3 dl főzőtejszín,
- egy citrom lereszelt héja,
- egy ágacska citromfű,
- 4-5 evőkanál méz,
- 1 dl vörösbor,
- 5-6 szem szegfűszeg,
- egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
- 1 evőkanál keményítő,
- 3 dkg vaj,
- 3-4 dkg mazsola.
A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.
Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.
Hidegen fogyasszuk!
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Meggyleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 50-60 dkg pacal,
- 1 ½ liter csont alaplé,
- 1 citrom leve és lereszelt héja,
- 1 kávéskanálnyi majoránna,
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű,
- 2-3 babérlevél,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 2 tojás,
- 1 csipetnyi pirospaprika,
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva,
- só és bors.
A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk, vízben fölforraljuk, negyedóráig főzzük, a főzőlevet kiöntjük, majd a húslevessel együtt odatesszük főni. Kb. 1½–2 óra múlva, amikor a pacal már puha, beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat, babért és a majorannát.
Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk, és lassú tűzön -forralás nélkül- rövid ideig főzzük. Rászórjuk a pirospaprikát és a petrezselyemzöldet, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Pacalleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
- 15 dkg porcukor,
- 2,5 tejszín,
- 5 cl konyak,
- citromlé,
- citromhéj,
- szegfűszeg,
- szegfűbors,
- fahéj,
- só.
(Huszár László nyomán)
A sárgadinnyét megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Kb 1/3-át összekeverjük a cukor felével, a konyakkal és a hűtő alsó polcára félretesszük. A többi dinnyét a cukor másik felével és a fűszerekkel puhára főzzük egy liter vízben, azután szitán áttörjük. Hozzáadjuk a félretett dinnyekockákat, a tejszínt, összekeverjük és jól lehűtjük.
Mindenki ízlés szerint savanyíthatja magának citromlével.
Másik változat
Hozzávalók:
- 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
- 15 dkg porcukor,
- 2,5 dl tejszín,
- 2 dl édes fehérbor,
- 5 cent konyak,
- egy citrom leve
és lereszelt héja,
- csipetnyi só,
- 10-12 szem szegfűszeg,
- 2 szem szegfűbors,
- egy darabka fahéj.
(Regős Nándor nyomán)
A dinnye harmadát kockákra vágjuk, összekeverjük a cukor felével és a konyakkal és hűtőbe tesszük. A dinnye másik felét a maradék cukorral és a fűszerekkel megfőzzük és szitán áttörjük. Hozzáöntjük a citromlevet, bort, tejszínt, beletesszük a dinnyekockákat és jól lehűtve tálaljuk.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Hideg sárgadinnyeleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 közepes uborka,
- 6 db zöldhagyma,
- 4 dkg liszt,
- 2 evőkanál citromlé,
- 2 evőkanál olaj (oliva a legjobb),
- 2 dl tejföl,
- só, bors, mentalevél,
- ½ l erőleves.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Felengedjük a levessel, befűszerezzük. Beletesszük a meghámozott, kockákra vágott uborkát és puhára főzzük. Amikor kész, áttörjük szitán, visszatesszük a levesbe, hozzákeverjük a tejfölt és fölforraljuk. Alaposan lehűtve nyári napokon nagyon kellemes.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Arab uborkakrémleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva