Csalánleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg zsenge, friss csalán,
  • 50 dkg sertéslapocka,
  • só, bors,
  • csipetnyi őrölt szerecsendió,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 1 kávéskanál keményítő,
  • 1 evőkanál cukor,
  • citromlé ízlés szerint.

A frissen leszedett csalánlevelet leforrázzuk, és összevágjuk. A lapockát kockára vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük és fölengedjük forróvízzel. Amikor hús félig már megpuhult, hozzáadjuk a csalánt, fűszereket és puhára főzzük. Kiszedjük a léből a húst és a csalánt leturmixoljuk, vagy drótszitán áttörjük. A levet tejfölös, tojássárgájával, keményítővel elkevert habarással besűrítjük, ezután már nem forraljuk. Citromlével, kristálycukorral kellemesen pikánsra savanyítjuk. A húskockákat és a csalánt visszatesszük a levesbe, a tetejét meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal.

Tarator

Hozzávalók:

  • 2 kígyóuborka,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • egy evőkanál apróra vágott kapor,
  • 2 pohár natúr joghurt,
  • 4-5 dkg dió,
  • 2-3 evőkanál (oliva) olaj,
  • só (esetleg egy kevés citromlé és őrölt bors).

(bolgár uborkaleves, nyári napokra)

A joghurtot beletesszük egy tálba, és vízzel sűrű leves állagúra hígítjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk és beletesszük a joghurtba. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, apróra vágott diót, sózzuk (borsozzuk), és a jól elkapart fokhagymát, 2-3 kanál olajat (és egy kis citromlevet) hozzákeverjük. Legalább két-három órára jól behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.

Paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg hámozott, friss paradicsom, vagy 25 dkg sűrített,
  • 10-12 dkg húsos, füstölt szalonna,
  • 2 fej hagyma,
  • 1,2 l húsleves, vagy csont alaplé (kockából is készülhet),
  • 4 vékony citromkarika,
  • néhány szál friss majoránna vagy egy kávéskanálnyi szárított,
  • csipetnyi őrölt feketebors,
  • kakukkfű és bazsalikom,
  • só.

A húsos, füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a paradicsomot, felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 30-35 percig főzzük (ha konzerv, akkor fele idő is elég), a végén beleszórjuk a zöldfűszereket és még 5-6 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk, fél citromkarikákval díszítve tálaljuk. Fokhagymás, sajtos pirítóst kínálunk hozzá.

Csirkeraguleves almával

Hozzávalók:

  • 1 db 50 dkg körüli csirkemell,
  • 10 dkg darált dió,
  • 2-3 db savanykás alma,
  • 3-4 db csirkemáj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejszín,
  • só, őrölt bors, bazsalikom,
  • reszelt citromhéj,
  • citromlé (ízlés szerint),
  • 3-4 cent cherry,
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél.

Kevés olajon megfuttatjuk a kockákra vágott húst, majd megszórjuk a dióval és az egyik kockára vágott almával. Együtt pároljuk (lefedve) és közben sózzuk. Ezután felengedjük vízzel, és ha a hús már félpuhára főtt, hozzáadjuk a többi kockára vágott almát is. Ha a hús már teljesen puha, beletesszük a három-négyfelé vágott májakat, beleöntjük a cherryt, a citromlét, a többi fűszert és még pár percig főzzük. Majd a lisztet simára keverjük a tejszínnel és a levesbe csorgatjuk. Jól kiforraljuk és apróra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk.

Borleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy palack (0,7 liter) száraz fehérbor,
  • 0,5 liter víz,
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg,
  • 1 mokkáskanál fahéj,
  • 1-2 vaníliás cukor (én nem teszek bele),
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 tojás,
  • 1 citrom lereszelt héja,
  • 1 púpos kávéskanál keményítő.

A vizet 1-2 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a keményítőtől besűrűsödjön, kevergetve forraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjékből (egy részéből) habgaluskákat készítünk hozzá.

Almáslepény

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g porcukor,
  • 200 g margarin vagy vaj,
  • 300 g liszt,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • ½ citrom reszelt héja;

a töltelékhez:

  • 500 g alma,
  • 100 g darált dió,
  • 100 g cukor,
  • ½ citrom reszelt héja,
  • 50 g zsemlemorzsa,
  • őrölt fahéj;

a kenéshez:

  • 1 db tojás;

a tetejére:

  • 20 g porcukor.

A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.

Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.

Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, […]

Meggyleves

1. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg kimagozott meggy,
  • 15 dkg cukor,
  • só, fahéj, citromhéj,
  • 1 -1 ½ dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt.

A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.

2. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy,
  • 3 dl főzőtejszín,
  • egy citrom lereszelt héja,
  • egy ágacska citromfű,
  • 4-5 evőkanál méz,
  • 1 dl vörösbor,
  • 5-6 szem szegfűszeg,
  • egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
  • 1 evőkanál keményítő,
  • 3 dkg vaj,
  • 3-4 dkg mazsola.

A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.

Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.

Hidegen fogyasszuk!

Pacalleves

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg pacal,
  • 1 ½ liter csont alaplé,
  • 1 citrom leve és lereszelt héja,
  • 1 kávéskanálnyi majoránna,
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű,
  • 2-3 babérlevél,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 2 tojás,
  • 1 csipetnyi pirospaprika,
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva,
  • só és bors.

A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk, vízben fölforraljuk, negyedóráig főzzük, a főzőlevet kiöntjük, majd a húslevessel együtt odatesszük főni. Kb. 1½–2 óra múlva, amikor a pacal már puha, beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat, babért és a majorannát.

Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk, és lassú tűzön -forralás nélkül- rövid ideig főzzük. Rászórjuk a pirospaprikát és a petrezselyemzöldet, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.

Hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 tejszín,
  • 5 cl konyak,
  • citromlé,
  • citromhéj,
  • szegfűszeg,
  • szegfűbors,
  • fahéj,
  • só.

(Huszár László nyomán)

A sárgadinnyét megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Kb 1/3-át összekeverjük a cukor felével, a konyakkal és a hűtő alsó polcára félretesszük. A többi dinnyét a cukor másik felével és a fűszerekkel puhára főzzük egy liter vízben, azután szitán áttörjük. Hozzáadjuk a félretett dinnyekockákat, a tejszínt, összekeverjük és jól lehűtjük.

Mindenki ízlés szerint savanyíthatja magának citromlével.

Másik változat

Hozzávalók:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 2 dl édes fehérbor,
  • 5 cent konyak,
  • egy citrom leve
    és lereszelt héja,
  • csipetnyi só,
  • 10-12 szem szegfűszeg,
  • 2 szem szegfűbors,
  • egy darabka fahéj.

(Regős Nándor nyomán)

A dinnye harmadát kockákra vágjuk, összekeverjük a cukor felével és a konyakkal és hűtőbe tesszük. A dinnye másik felét a maradék cukorral és a fűszerekkel megfőzzük és szitán áttörjük. Hozzáöntjük a citromlevet, bort, tejszínt, beletesszük a dinnyekockákat és jól lehűtve tálaljuk.

Arab uborkakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 közepes uborka,
  • 6 db zöldhagyma,
  • 4 dkg liszt,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • 2 evőkanál olaj (oliva a legjobb),
  • 2 dl tejföl,
  • só, bors, mentalevél,
  • ½ l erőleves.

A hagymát apróra vágjuk és az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Felengedjük a levessel, befűszerezzük. Beletesszük a meghámozott, kockákra vágott uborkát és puhára főzzük. Amikor kész, áttörjük szitán, visszatesszük a levesbe, hozzákeverjük a tejfölt és fölforraljuk. Alaposan lehűtve nyári napokon nagyon kellemes.

« Újabb bejegyzések | Régebbi bejegyzések »