Kínai ötfűszer-keverék

Hozzávalók:

  • 10 g – csillagánizs
  • 10 g – édeskömény
  • 5 g – fahéj – 5 g
  • 5 g – szecsuáni bors
    (helyettesíthető fekete- vagy fehérborssal)
  • 5 g – szegfűszeg

Őrlemény formájában

Curry por

Alapfűszerek:

  • római kömény,
  • kurkuma,
  • koriander,
  • cayenne-bors.

Kiegészítők:

  • lepkeszegmag (görögszéna),
  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • szerecsendió,
  • gyömbér,
  • mustármag (fekete),
  • édeskömény,
  • mák,
  • szegfűbors,
  • ánizs,
  • babér,
  • fehér- és fekete- és hosszúbors.

Legfontosabb alkotóelemei a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros cayenne-bors. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, és a karilevél), hiszen a currypornak nincsen fix receptje. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.

Az összetevők kiválasztásával és arányainak változtatásával rendkívül változatos keverékek állíthatók elő a méregerőstől a kesernyésen át a már szinte bántóan erős illatúig, ízlés és étel szerint.
Általában legalább hét- legfeljebb tizenkétféle fűszerből készül.
A fűszereket őrlés előtt kissé meg kell pirítani.

Berbere

Hozzávalók:

  • 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
  • 4–5 db szegfűszeg,
  • ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
  • ½ teáskanálnyi egész feketebors,
  • ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
  • 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
  • ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
  • 10 apró piros, szárított csilipaprika,
  • ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
  • ¼ teáskanálnyi kurkuma,
  • 1 teáskanálnyi só,
  • 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
  • ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
  • ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.

(etióp fűszerkeverék)

Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.

Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.

(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)

Meggyes gesztenyekrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg gesztenyemassza,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1 tojássárgája,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 dl tejszín,
  • 1 dl édes fehérbor,
  • 1-2 kanál cukor,
  • 20-25 dkg magozott meggybefőtt,
  • csipetnyi só,
  • (ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg).

A gesztenyemasszát szétnyomkodjuk, lábosba tesszük, vajat adunk hozzá és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, tovább kevergetjük, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Hozzáadjuk a meggyet és a cukrot, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük.

Ízlés szerint őrölt fahéjjal, csipetnyi őrölt szegfűszeggel fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.

Borleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy palack (0,7 liter) száraz fehérbor,
  • 0,5 liter víz,
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg,
  • 1 mokkáskanál fahéj,
  • 1-2 vaníliás cukor (én nem teszek bele),
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 tojás,
  • 1 citrom lereszelt héja,
  • 1 púpos kávéskanál keményítő.

A vizet 1-2 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaniliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig, hogy a keményítőtől besűrűsödjön, kevergetve forraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjékből (egy részéből) habgaluskákat készítünk hozzá.

Krampampuli

(mi télen szoktuk néha)

Mindenféle aszaltgyümölcsöt (alma, körte, szilva, mazsola) és déligyümölcsöket beleteszünk apróra vagdalva egy jénai tálba néhány szegfűszeggel, darabka fahéjjal és leöntjük annyi erős szesszel, ami ellepi. Lefedve, hűvös helyen érleljük 2-3 napig. Az alkoholt meggyújtjuk, megvárjuk, míg elalszik és megesszük.

Almáslepény

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g porcukor,
  • 200 g margarin vagy vaj,
  • 300 g liszt,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • ½ citrom reszelt héja;

a töltelékhez:

  • 500 g alma,
  • 100 g darált dió,
  • 100 g cukor,
  • ½ citrom reszelt héja,
  • 50 g zsemlemorzsa,
  • őrölt fahéj;

a kenéshez:

  • 1 db tojás;

a tetejére:

  • 20 g porcukor.

A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.

Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.

Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, […]

Tiroli almásrétes

80 dkg készen kapható vajas tésztát veszünk. Kettéosztjuk és fél cm vastag téglalap alakúra formázzuk. Lereszelünk 1 1/2 kg hámozott almát a káposztagyalun, elkeverjük 10 dkg darált dióval, 5 dkg zsemlemorzsával és 15 dkg fahéjas porcukorral. Néhány percnyi állás után, kissé kicsavarjuk, és a töltelék felét a téglalap egyik felére kenjük úgy, hogy a tészta másik felét rá tudjuk hajtani. Ugyanezt tesszük a második rész tésztával és almával.

Zsírral kikent tepsiben, tetejét tojássárgájával vékonyan megkenve, előmelegítet sütőben sütjük.

Meggyleves

1. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg kimagozott meggy,
  • 15 dkg cukor,
  • só, fahéj, citromhéj,
  • 1 -1 ½ dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt.

A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.

2. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy,
  • 3 dl főzőtejszín,
  • egy citrom lereszelt héja,
  • egy ágacska citromfű,
  • 4-5 evőkanál méz,
  • 1 dl vörösbor,
  • 5-6 szem szegfűszeg,
  • egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
  • 1 evőkanál keményítő,
  • 3 dkg vaj,
  • 3-4 dkg mazsola.

A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.

Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.

Hidegen fogyasszuk!

Gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60-70 dkg vegyes idénygyümölcs
  • 5 dkg mazsola,
  • 1 dl félédes fehérbor,
  • 2 dl tejszín,
  • 1 kávéskanál étkezési keményítő,
  • 2-3 tojássárgája,
  • cukor ízlés és a gyümölcsök édességétől függően,
  • 6-8 szem szegfűszeg,
  • 2-3 szem szegfűbors,
  • egy darabka fahéj.

A gyümölcsöket mosás, darabolás után a cukorral, borral és a fűszerekkel puhára főzzük kb. 1 l víz hozzáadásával. A tejszínt simára keverjük a keményítővel és a tojássárgákkal és a levesbe öntjük. Forralni ezután már tilos, mert összerándul és kiválik a tojás! Jól lehűtve fogyasszuk!

Régebbi bejegyzések »