2018. január 17., szerda
Hozzávalók:
- 1 libamáj,
- 5 dkg mandula,
- libazsír, só
- 6–8 szem szegfűszeg
(cseh recept)
A májat a hámozott, pálcikákra vágott mandulával és a szegfűszeggel megtűzdeljük, tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük meleg, sós libazsírral. Sütőbe tesszük és lefedve, egyszer kétszer megfordítva 45 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom akár előételnek, akár uzsonnának, vacsorának
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Mandulás libamáj bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 5–6 személyre:
- 1 kisebb csülök (kb. 70 dkg),
- 25 dkg tarkabab,
- 50 dkg savanyúkáposzta,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- liszt, zsír, só, bors,
- 1–2 db babérlevél,
- pirospaprika,
- 2–3 dl tejföl.
(Németh János nyomán)
Az előre beáztatott csülökről leöntjük a levét és föltesszük főni. Kb. ¾ óra múlva hozzáadjuk a babot és puhára főzzük. A csülköt kivesszük, kicsontozzuk és felszeleteljük. Külön edényben megfőzzük a savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú, előbb átöblítjük) és a levesbe öntjük. Világosbarna, hagymás, fokhagymás, pirospaprikás rántással besűrítjük, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk és a húst visszatesszük a levesbe. Tejföllel, erős paprikával kínáljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Káposztás bableves füstölt csülökkel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- egy sertésdagadó (kb. 80 dkg–1 kg),
- 10 dkg zsír,
- 15 dkg füstölt nyers tarja
vagy húsos füstölt szalonna,
- 2 db zsemle,
- 3 db tojás,
- 15 dkg sertésmáj,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- törött bors, majoránna, pirospaprika, só,
- tej a zsemle beáztatásához,
- 1–2 dl csont- vagy húsleves
(kockából is készülhet).
A sertésdagadót kicsontozzuk, és a közepén hegyes késsel felszúrjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a tejbe áztatott és jól kinyomott zsemléket tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a durvára darált májat, a ledarált füstölt húst vagy szalonnát, a megtisztított, darabokra vágott, zsírban kissé megpirított hagymát és szétnyomott fokhagymát, kissé megsózzuk, megfűszerezzük, az egészet jól összekeverjük, beletöltjük a dagadóba, annak a két végét zsineggel összekötjük, a tölteléket a húsban egyenletesen szétnyomkodjuk. Megsózzuk, és tepsibe téve, sütőben locsolgatva szép pirosra sütjük.
A saját levével meglocsolva tálaljuk. Hagymás burgonyasalátát adunk hozzá.
Hidegen is finom.
Kategória: Töltött húsok |
feltöltötte: ketti |
Töltött dagadó bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg birka (ürü) színhús,
- 30–40 dkg mócsingos, csontos hús,
- 25 dkg tarkabab,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 kisebb szál petrezselyemgyökér,
- egy cikk zeller,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 2–3 evőkanál lecsó
(vagy zöldpaprika és paradicsom),
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál zsír,
- 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
- só, bors,
- 2 dl száraz vörösbor.
A zsiradékból, hagymából, paprikából pörköltalapot készítünk, amin a lefaggyúzott, lehártyázott, fölkockázott húst kissé megkapatjuk (vigyázva, nehogy a paprika megégjen, mert akkor keserű lesz az étel!). Fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje sózzuk, borsozzuk és a vörösbor időnkénti hozzátöltögetésével félpuhára megfőzzük. Közben egy másik fazékban, kevés vízben a babot is csaknem készre főzzük. Elegyítjük a babot a levessel, beletesszük a lecsót, a zöldségeket, a fokhagymát, felengedjük a bab főzőlevével, esetleg egy kis forróvízzel, ha szükséges, még sózzuk és készre főzzük. Csipetkével, cseresznyepaprika-krémmel kínáljuk.
Kategória: Egytálételek, Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Birkagulyás babbal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4–6 személyre:
- 5 dkg szalonna,
- 5 dkg sonka,
- 2 db borjúnyelv,
- 10 dkg borjúhús,
- 10 dkg gomba,
- 1 fej kisebb vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- só, bors, zsír.
A nyelvet forró vízbe tesszük, bőrét lehúzzuk, hegyes késsel fölszúrjuk és a nyílásba a következő tölteléket töltjük: 5 dkg szalonnát és 5 dkg sonkát (vagy füstölt tarját) apróra vágunk, hozzáadunk 1 szelet darált borjúhúst, 10 dkg finomra vágott gombát (ha nincs, elmaradhat), kevés reszelt hagymát, 1 nyers tojást, kis sót és borsot. Mindezeket jól összekeverjük, megtöltjük a nyelvet és bevarrjuk. A lábasba 1 kanál zsírt (vagy olajat) teszünk, beletesszük a nyelvet, megsózzuk, kis vizet öntünk alá, többször megforgatjuk, s ha már egészen puha, vékony szeletekre vágjuk. Rozsdaszaftját ráöntjük és felszeletelve, vegyes, citromos (vagy majonézes) salátával tálaljuk.
Kategória: Előételek, ízelítők |
feltöltötte: ketti |
Töltött borjúnyelv bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1,5 kg ponty,
- 1 kg burgonya,
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 2 fej vöröshagyma,
- 6–8 dkg zsír,
- egy kevés pirospaprika, só,
- 1 evőkanál liszt,
- 3 dl tejföl,
- 3–4 db zöldpaprika,
- 2–3 db paradicsom
(vagy 5–6 evőkanál lecsó).
A pontyot megmossuk, megtisztítjuk és beirdaljuk. A vágásokba vékony szalonnaszeletkéket teszünk. A halat kívül-belül besózzuk és meghintjük egy kevés pirospaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halat, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral és a forró sütőbe tesszük. Ha a hal már félig megsült, megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel és készre sütjük.
Kategória: Halételek |
feltöltötte: ketti |
Rácponty bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db keménytojás,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 csirkemáj,
- 2 evőkanálnyi libazsír,
- só, őrölt bors,
(esetleg egy kevés mustár).
(zsidó étel tízóraira, uzsonnára)
A nagyon finomra vágott hagymát a libazsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított májat és megdinszteljük. A tojást lereszeljük és az összes hozzávalót jól összetörve összekeverjük. Egy-két óra hosszat érleljük. Friss kenyérre, vagy pirítósra kenve, uborka- vagy paradicsomkarikákkal, teával, sörrel nagyon finom.
Kategória: Előételek, ízelítők |
feltöltötte: ketti |
Májas tojáskrém bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 19., vasárnap
Hozzávalók:
- borjú frikandó,
- tojás,
- liszt,
- zsemlemorzsa,
- bors, só,
- zsír
(Magyar Elek módra)
A hússzeleteket szélükön vagdald be, s gyengéden klopfold. Sózd, borsozd, majd panírozd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába. Azonnal süsd ki bő forró zsírban. (Ha a zsír elég meleg, egy-egy oldala 1,5-2 perc alatt aranysárga lesz.) A kész szeleteket lehetőleg azonnal tálald, mert ha letakarással, vagy egymásra halmozással tartod melegen, az tönkreteszi.
Klasszikus díszítése: egy citromszelet és petrezselyemlevél.
Kategória: Sűltek |
feltöltötte: kgyt |
Borjúbécsi bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg ponty,
- 1 kg vegyes apróhal (keszegfélék, kárász, törpeharcsa),
- ha van, ½ kg ikra és tej,
- 2 nagyobb fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál pirospaprika,
- só, csipetnyi bors,
- egy evőkanálnyi zsiradék,
- ízlés szerint erőspaprika.
(ahogy én főzöm)
A gorombára vágott hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, rátesszük az apróhalat, a ponty fejét-farkát, sót, borsot és a pirospaprika felét. Felengedjük kb. 2 l vízzel. Addig főzzük, míg a gerincéről leválik a hús.
A levet leszűrjük, a halak húsát átpasszírozzuk és visszatesszük a lébe, beletesszük a felszeletelt pontyot, ikrát, rászórjuk a paprika másik felét és készre főzzük (kb. 25-30 perc).
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Halászlé bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 25., szerda
80 dkg készen kapható vajas tésztát veszünk. Kettéosztjuk és fél cm vastag téglalap alakúra formázzuk. Lereszelünk 1 1/2 kg hámozott almát a káposztagyalun, elkeverjük 10 dkg darált dióval, 5 dkg zsemlemorzsával és 15 dkg fahéjas porcukorral. Néhány percnyi állás után, kissé kicsavarjuk, és a töltelék felét a téglalap egyik felére kenjük úgy, hogy a tészta másik felét rá tudjuk hajtani. Ugyanezt tesszük a második rész tésztával és almával.
Zsírral kikent tepsiben, tetejét tojássárgájával vékonyan megkenve, előmelegítet sütőben sütjük.
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: kgyt |
Tiroli almásrétes bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva