Csalop
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 l tej,
- 4 dl joghurt,
- 2 uborka,
- 10-12 kisebb hónaposretek
(vagy 3-4 szál jégcsapretek), - 4-5 szál zöldhagyma,
- 3 evőkanál apróra vágott korianderlevél
(kínai petrezselyemnek is nevezik), - 2 evőkanál összevágott kaporlevél,
- 1 evőkanál összevágott bazsalikomlevél,
- 1 mokkáskanál pirospaprika,
- 1 kávéskanál só,
- csipetnyi bors,
- egy bögre fölforralt és lehűtött víz.
(üzbég zöldségleves hidegen)
A tejet, joghurtot és vizet összekeverjük, beletesszük az apró kockákra vágott, meghámozott uborkát, retket, fölkarikázott hagymát és a zöldfűszereket. Sózzuk, paprikázzuk, esetleg kicsit borsozzuk. Hűtőben érleljük 5-6 órán át. Meleg nyári napokon kiválóan hűsít.