Sóskaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sóska,
  • 20 dkg burgonya (legjobb az újkrumpli),
  • 15 dkg apró kockára vágott főtt sonka vagy tarja,
  • 2 db félbevágott keménytojás,
  • 1 l tyúkhúsleves (kockából is készülhet),
  • 2 dl tejföl,
  • 4 dkg vaj,
  • só, bors.

Megforrósított vajon megpároljuk a megtisztított, megmosott, laskára vágott sóskát. A párolt sóskát felöntjük a levessel, fölforraljuk, leturmixoljuk és belerakjuk a kis kockára vágott krumplit és sonkát. Sóval, borssal ízesítjük és addig főzzük, amig a krumpli megpuhul. Belekeverjük a tejfölt, és egyszer fölforraljuk.

A félbevágott keménytojásokkal díszítjük.

Kukoricaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csirke mellcsontja, háta és aprólékja,
  • 1 doboz, vagy 20 dkg fagyasztott csemegekukorica,
  • ½ l tej,
  • 1 db zöldpaprika (lehet egy kicsit csípős),
  • só,
  • pár szem feketebors,
  • csipetnyi szerecsendió,
  • őrölt fehérbors,
  • reszelt sajt (parmezán).

A csirke csontos részeit egészen kevés sós vízben, pár szem borssal, csipetnyi szerecsendióval csaknem teljesen puhára főzzük, a nagyobb csontokat kidobjuk, hozzáadjuk a kukoricát, a tejet, belekarikázzuk a paprikát és készre főzzük. A végén ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk és reszelt sajtra szedve, vagy a sajttal meghintve forrón tálaljuk.

Cacciucco

Hozzávalók:

  • 1,5 kg vegyes hal
    és tenger gyümölcsei, ízlés szerint,
  • 1 pohár fehérbor,
  • 50 dkg meghámozott paradicsom,
  • száraz vagy pirított kenyér,
  • fokhagyma,
  • némi erőspaprika,
  • petrezselyemlevél,
  • olívaolaj,
  • só.

(toszkán halleves)

Tisztítsuk meg a halakat. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden a fazékban van, sózzuk, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg az összevágott petrezselyemlevéllel.

Arab uborkakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 közepes uborka,
  • 6 db zöldhagyma,
  • 4 dkg liszt,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • 2 evőkanál olaj (oliva a legjobb),
  • 2 dl tejföl,
  • só, bors, mentalevél,
  • ½ l erőleves.

A hagymát apróra vágjuk és az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Felengedjük a levessel, befűszerezzük. Beletesszük a meghámozott, kockákra vágott uborkát és puhára főzzük. Amikor kész, áttörjük szitán, visszatesszük a levesbe, hozzákeverjük a tejfölt és fölforraljuk. Alaposan lehűtve nyári napokon nagyon kellemes.

Palócleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csont nélküli birkalapocka,
  • 20-25 dkg krumpli,
  • 25 dkg zöldbab,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 5 dkg zsír,
  • 3-4 dkg liszt,
  • csipetnyi köménymag,
  • csipetnyi őröltbors,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 1 púpos evőkanál apróra vágott kapor,
  • só,
  • 1-2 db babérlevél,
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika,
  • 2 db zöldpaprika,
  • 2 dl tejföl.

A húsból a hagymával, zsírral, pirospaprikával a szokásos módon pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, fokhagymával (1-2 gerezd), babérral, köménnyel, borssal fűszerezzük és felengedjük kb. 6-8 dl vízzel. Közben félig megfőzzük a zöldbabot és a krumplit és némi főzővízzel együtt a levesbe tesszük. Készre főzzük, és liszt-tejföl habarással besűrítjük. Kiforraljuk és meghintjük egy púpos evőkanál apróra vágott kaporlevéllel.

Ír gulyás

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 1,5 kg csontos ürü- (esetleg marha)hús,
  • 25 dkg bacon,
  • 1 evőkanál zsír (vagy olaj),
  • 1 kg burgonya vastagabb szeletekre vágva,
  • 3 sárgarépa felkarikázva,
  • 3 közepes vöröshagyma,
  • őrölt bors,
  • 6-8 dl húsleves
    (marhahúsleves-kockából is megfelelő),
  • egy kávéskanálnyi kakukkfű,
  • egy evőkanálnyi friss petrezselyemlevél,
  • só.

Irish stew

A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, s pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg az olajon, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból.

A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastagfalú edénybe (a legjobb egy jókora öntöttvas fazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is tökéletes.) Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfűből, s szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfűvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.

Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfűvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. A levét időnként pótoljuk forróvízzel! A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.

Az ír […]

Francia gombaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40-50 dkg barna champignon (csiperke) gomba
    (más gombából is finom),
  • 3 nagy fej vöröshagyma,
  • 5 dl vörösbor (esetleg fehér),
  • 8 dl húsleves/zöldségleves,
  • kb. ½ dl olaj,
  • 5-6 dkg vaj,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű,
  • 2 babérlevél,
  • só, őrölt fehérbors.

A hagymát apróra vágjuk és a vaj, olaj keverékén üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és 15-20 percig fedő alatt dinszteljük. Akkor felöntjük a levessel, befűszerezzük, és a fölforrás után 5-6 perc múlva hozzáöntjük a bort. Ha újra fölforrt, kész is. (Aki akarja, sűrítheti egy kevés tejszínes vagy tejfölös habarással.)

Apró pirított zsemlekockával kínáljuk.

Pot au feu

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg marhafartő,
  • 1,5 kg levescsont,
  • 1 kisebb csirke,
  • 2-3 velőscsont,
  • 2-3 db sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 20 dkg fehérkáposzta,
  • 5 dkg kelkáposzta,
  • 1 db feketeretek,
  • 2 szál póréhagyma,
  • 2 db vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 1 csokor petrezselyemlevél,
  • 15 szem feketebors,
  • 5-6 szem szegfűbors,
  • 2 erőleveskocka,
  • 1 kávéskanál szódabikarbona,
  • só, töröttbors.

(francia húsveves)

A húst és a csontokat feltesszük 3-3,5 l hidegvízben főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját és befűszerezzük és egészben beletesszük az egyik vöröshagymát. Csendes tűzön főzzük a hús korától függően 2-2,5 órán át, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkét és további 30-40 percig főzzük. Lehűtjük, kidobjuk a hagymát és a ritkacsontot és másnapig a hűtőbe tesszük. Másnap leszedjük a zsírját, beletesszük a szódabikarbonát, leveskockát, zöldségeket, póréhagymát, retket, káposztaféléket, a másik vöröshagymát és fokhagymát, kevés töröttborssal, esetleg még sóval ízesítjük és még 30-40 percig főzzük. Amikor megfőtt minden, a húst kivesszük felszeleteljük.

A levest a csirkével és zöldségekkel, finomra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk. A marhahúshoz mártást adunk.

Zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg zöldbab,
  • 40 dkg burgonya,
  • 20 dkg füstölt sonka,
  • 10 dkg szárazkolbász,
  • 10 dkg füstölt sajt,
  • 2–3 dl tejföl,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 db erőleveskocka,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • só, őrölt bors,
  • 5–6 db citromfűlevél,
  • 1 kávéskanál citromlé,
  • 1 zöldpaprika (enyhén csípős),
  • olaj,
  • 1 evőkanál összevágott
    petrezselyemlevél,
  • 1 szál zellerlevél.

Az összevágott sonkát és kolbászt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott, vagy reszelt a vöröshagymát, kicsit pároljuk, felengedjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát. Hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot, majd 5 perc múlva a krumplit, a zellerlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Amikor csaknem kész, beleszórjuk a zöldfűszereket is. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot (ez teljesen fel fog olvadni) és a szétnyomkodott fokhagymát. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel. Pár csepp citrommal ízesítjük.

Tahini

Hozzávalók:

  • 20 dkg szezámmag,
  • 1 dl víz,
  • 1 gerezd áttört fokhagyma,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • tengeri só,
  • 1 citrom leve.

(szezámvaj, szezámmagkrém)

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk, hogy krémszerű legyen.

« Újabb bejegyzések