2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- metélőhagyma (snidling),
- petrezselyemzöld,
- turbolya és
- tárkony.
(Fines herbes)
Négy friss apróra vágott zöldfűszerből áll. Mivel hamar elveszti aromáját, csak a főzés végén adják az ételhez. Ez a finomkeverék soha nem hengerli le erős fűszerességével az ételt.
Felhasználható: sajtok, omlettek, párolt zöldségek, halak, húsok finom fűszerezésére és salátaöntetek készítéséhez.
Sóval eltehető, vágjuk apróra, alaposan keverjük el sóval és légmentesen zárjuk befőttesüvegbe. Víz nem kell hozzá és nem szabad lenyomkodni!
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Francia négyfűszer-keverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg pisztráng,
- ½ dl ecet,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 fej vöröshagyma,
- 10 szem egész feketebors,
- 1–2 babérlevél,
- 15 dkg vaj,
- 1 kiskanál apróra vágott
petrezselyemlevél,
- 80 dkg burgonya.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Ecettel, egész borssal ízesítve felöntjük egy liter vízzel. A pisztrángokat megtisztítjuk, de figyeljünk arra, hogy a fejénél fogjuk a halat, hogy ne veszítse el nyálkásságát, ugyanis ez válik kék színűvé az elkészítés során. Végül ecetbe mártjuk. Amikor a zöldség majdnem puha, belerakjuk a pisztrángot. Lassú tűzön főzzük, amíg a hal színe kék lesz. Ekkor félrehúzzuk, és egy ideig a lében pihentetjük.
Melegen, petrezselymes vajjal leöntve, vajas burgonyával körítve tálaljuk.
Kategória: Halételek |
feltöltötte: ketti |
Pisztráng kékre főzve bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg zsenge zöldborsó,
- 10 dkg friss sárgarépa,
- 15 dkg zöldbab,
- 6 szál zöldhagyma,
- 1 fej zöldsaláta,
- 5–6 db olajos gomba,
- 2 főtt tojás,
- kb. ½ dl olaj,
- 1 kiskanál mustár,
- só, bors,
- egy csipetnyi apróra vágott
petrezselyemzöld,
- 1 kisebb citrom leve.
A babot, a zöldborsót, a felekbe vágott gombákat nagyon kevés vízben megfőzzük, karikákra vágjuk a főtt tojásokat, kiszedve a sárgájukat. A tojássárgákat összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, illetve az olajat, majd a borsot és a megvágott petrezselymet is. Egy nagy edényben elrendezzük a salátaleveleket. Egy másik tálban összekeverjük a főtt zöldségeket a korábban elkészített szósszal, majd a salátás tálra öntjük. Egy órát tartjuk a hidegben, ezután tálaljuk.
(A visszamaradó főzőlevet fölhasználhatjuk levesekhez.)
Kategória: Saláták |
feltöltötte: ketti |
Breton saláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 50 dkg sovány marhahús,
- 50–60 dkg savanyúkáposzta,
- 15–20 dkg gomba (legjobb a vargánya),
vagy egy-két evőkanálnyi szárított gomba,
- 2 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zellergumó egy-két levelével,
- 1–2 db burgonya,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 3–4 gerezd fokhagyma,
- 2 db babérlevél,
- 1 evőkanál összevágott kaporlevél,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
- 1 evőkanálnyi vaj,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál natúr paradicsompüré,
vagy egy friss paradicsom,
- 8–10 szem feketebors,
- 1 kávéskanál majoránna, vagy angelikalevél.
(orosz káposztaleves hússal, zöldségekkel)
Sűrű vagy teljes Scsi
A marhahúsból a gyökérzöldségek felével, az egyik hagymával, sóval, borssal levest főzünk (kb. 2 óra), majd a szétfőtt zöldségeket kidobjuk, a húst földaraboljuk, a levest leszűrjük. A káposztát vastagfalú edénybe rakjuk, hozzáadjuk a vajat, 3-4 dl forróvizet és középmeleg sütőben fedő alatt puhára pároljuk. A szárított gombát két-három órára beáztatjuk, majd egész kevés vízben előfőzzük
(ha friss gombánk van, azt csak leforrázzuk).
A húslevesbe visszatesszük a húst, hozzáadjuk a gyökérzöldségek másik felét, hasábokra vágva, a megtisztított, fölkockázott krumplit, a káposztát, a gombát, levével együtt, a paradicsomot (meghámozva, negyedelve) és a másik fej vöröshagymát nagyon apróra vágva. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, sózott gombát, zöldfűszereket fölforraljuk és meleg helyen lefedve állni hagyjuk kb. negyedóráig. Tálalás előtt tejfölözzük.
Scsi szárazbabbal
Ugyanúgy készül, mint a klasszikus leves, de kevesebb káposztát teszünk bele, valamint […]
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Scsi bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg vegyes apróhal,
- 50-60 dkg halfej,
- 4 vastagabb szelet filézett hal,
- 50 dkg ikra és tej,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 10 szem feketebors,
- 3-4 szem szegfűbors,
- 1 mokkáskanál paradicsompüré,
- só,
- (esetleg, ízlés szerint egy cső erőspaprika)
A kishalakból, fejekből, zöldségekből, a fűszerekkel erős hallevest főzünk. Amikor minden teljesen megfőtt, a levest leülepítjük, leszűrjük, majd visszatesszük a tűzre és belefőzzük a halszeleteket és a tejet, ikrát. Apró tésztát kifőzünk és azzal kínáljuk.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: ketti |
Hal erőleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 15., szerda
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított, fagyasztott pacal,
- 25 dkg Tihany camembert,
- 2 tojás,
- só, durvára őrölt bors,
- 1 fej hagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- ételízesítő,
- egy csokor vágott petrezselyemzöld.
A pacalt sós, ételízesítős vízben „rongypuhára” főzöm. A finomra vágott hagymát az olajon üvegesre párolom, rádobom a pacalt, borsozom és néhányszor átkeverem. Kihűlés után összekeverem a kisújjnyi csíkokra vágott camembert-rel, a tojásokkal, a petrezselyemzölddel és egy kávéskanál sóval. A keveréket kivajazott tűzálló tálba teszem és forró sütőben kb fél óra alatt készre sütöm.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: kgyt |
Rakott pacal camembert sajttal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1 db sziklahal,
- 1 db ördöghal,
- 1-2 db sárkányhal,
- 1-2 db languszta,
- egyéb apróhalak,
- kevés olívaolaj,
- 1-2 paradicsom,
- 1-2 fej vöröshagyma,
- 1 szál póréhagyma,
- 1 narancs héja,
- 2 gerezd fokhagyma,
- sáfrány, só, törött bors,
- zöldfűszerek (kakukkfű,
petrezselyem, babérlevél).
(dél-francia halleves)
A megtisztított és apróra vágott hagymát, póréhagymát és zöldségcsokrot forró olajban kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Amikor a paradicsom összeesik, felöntjük 2,5 – 3 liter vízzel, és hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat. Ha a víz felforrt, beletesszük a megtisztított halakat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, és addig főzzük, amíg a halak átfőnek (kb. 20-30 perc). Pirítóssal vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.
(A Magyarországon kapható tengeri halakból is jól el lehet készíteni, csak több fajtát kell variálni.)
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Bouillabaisse bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- egy közepes csirke földarabolva,
- 10-12 gerezd fokhagyma,
- 2-3 babérlevél,
- 2 db tyúkhúsleveskocka,
- 2-3 evőkanál rizs,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 tojás sárgája,
- kb. 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél.
A csirkét feltesszük főni, kb. 25-30 perc alatt puhára fő. Akkor a húst kivesszük, nagyjából kicsontozzuk és félretesszük. Beletesszük a levesbe a leveskockát és a rizst, kicsivel később a babért és a szétzúzott fokhagymát és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Akkor a tojássárgáját elkeverjük a liszttel, tejföllel és egy kevés vízzel, majd lassan belecsurgatjuk a levesbe. Jól összemelegítjük és visszatesszük bele a húst. A tetejét meghintjük apróra vágott petrezselyemlevéllel.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Fokhagymás csirkeleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 70-80 dkg rostélyos, csonttal,
- 50-60 dkg ritkacsont,
- 40 dkg vegyes leveszöldség,
- 15-20 dkg gomba,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1 szál póréhagyma,
- só, bors,
- 1 paradicsom,
- parányi olaj (oliva),
- egy evőkanálnyi összevágott petrezselyemlevél,
- 10-15 dkg száraz levestészta,
- kevés reszelt sajt.
A húsból, csontokból kb. 2 liter vízzel erős húslevest főzünk, kicsi lángon kb. 3 óra alatt. Befűszerezzük, bezöldségeljük és amikor kész, a csontokat kidobjuk, a levest leszűrjük. A gombát megdinszteljük, a tésztát megfőzzük és a levesbe tesszük. Meghintjük petrezselyemmel és egy kevés reszelt sajttal. A felszeletelt húst és a zöldségeket külön tálon kínáljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Toszkán marhahúsleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 tyúk háta, nyaka, szárnya, lába, belsőségei (kb. 2 kg),
- 2 nagyobb sárgarépa,
- 1 szál nagyobb petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zeller fele,
- 1 szál pasztinák (paszternák),
- 15 dkg gombatönk,
- 15 dkg zöldborsó,
- 1 nagyobb vöröshagyma egészben,
- 1 nagyobbacska krumpli,
- 2 gerezd fokhagyma,
- petrezselyemlevél,
- só, szemes bors,
- csipetnyi szerecsendió,
- egy csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice.
(ahogy ma főzöm)
A tyúkdarabokat fedő nélkül, hidegvízben föltesszük főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját, sózzuk, lefedjük és csöndes tűzön kb. 2 óra hosszat főzzük (ne forrjon!).
Akkor hozzáadjuk a zöldségeket a borsó kivételével, a gombatönköt, befűszerezzük és még kb. 15 percig főzzük, belerakjuk a kockákra vágott krumplit és újabb 15 perc múlva a zöldborsót. Még 5-6 percig főzzük végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel.
(A tyúkok májából készíthetünk hozzá májgaluskát betétnek.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Tyúkleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva