2009. április 30., csütörtök
Hozzávalók 1 literhez:
- 7 dl majonéz,
- 2 dl tejszín,
- 0,5 dl mustár,
- 5 dkg ecetes uborka,
- 1 citrom,
- valamint egy kevés tárkony,
- metélőhagyma (snidling),
- petrezselyem,
- fehérbors és só.
A majonézben elkeverjük a mustárt, a tejszínt, a citrom levét, hozzáadjuk a felaprított uborkát és az apróra vágott zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk s felhasználás előtt néhány óráig lehűtve érleljük.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: kgyt |
Remoulade-mártás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 19., vasárnap
Hozzávalók:
- 20 dkg füstölt tarja,
- 20 dkg sertésapró,
- 30 dkg tengerikása,
- 1 dl olaj,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg paradicsompüré,
- 1 kg savanyú káposzta,
- paprika, bors,
- fokhagyma, ételízesítő.
A füstölt tarját a sertésapróval együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tengerikását, ízesítjük, fűszerezzük. A kész tölteléket savanyú káposztalevélbe töltjük, majd paradicsomos alaplével leöntve megfőzzük.
Tejfellel lelocsolva tálaljuk.
Kategória: Egytálételek |
feltöltötte: kgyt |
Szatmári töltöttkáposzta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 19., vasárnap
Hozzávalók:
- borjú frikandó,
- tojás,
- liszt,
- zsemlemorzsa,
- bors, só,
- zsír
(Magyar Elek módra)
A hússzeleteket szélükön vagdald be, s gyengéden klopfold. Sózd, borsozd, majd panírozd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába. Azonnal süsd ki bő forró zsírban. (Ha a zsír elég meleg, egy-egy oldala 1,5-2 perc alatt aranysárga lesz.) A kész szeleteket lehetőleg azonnal tálald, mert ha letakarással, vagy egymásra halmozással tartod melegen, az tönkreteszi.
Klasszikus díszítése: egy citromszelet és petrezselyemlevél.
Kategória: Sűltek |
feltöltötte: kgyt |
Borjúbécsi bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 15., szerda
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított, fagyasztott pacal,
- 25 dkg Tihany camembert,
- 2 tojás,
- só, durvára őrölt bors,
- 1 fej hagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- ételízesítő,
- egy csokor vágott petrezselyemzöld.
A pacalt sós, ételízesítős vízben „rongypuhára” főzöm. A finomra vágott hagymát az olajon üvegesre párolom, rádobom a pacalt, borsozom és néhányszor átkeverem. Kihűlés után összekeverem a kisújjnyi csíkokra vágott camembert-rel, a tojásokkal, a petrezselyemzölddel és egy kávéskanál sóval. A keveréket kivajazott tűzálló tálba teszem és forró sütőben kb fél óra alatt készre sütöm.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: kgyt |
Rakott pacal camembert sajttal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg vaj, vagy margarin,
- 4-5 nagyobb fej vöröshagyma,
megtisztítva, szeletekre vágva,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál sima fehér liszt,
- 1,2 l marhahúsleves,
- só, bors,
- 1-2 babérlevél,
- 4 szelet franciakenyér,
- 8-10 dkg reszelt Gruyere sajt.
Megolvasztjuk a vajat a serpenyőben és a hagymaszeleteket 5-10 percig sütjük benne amíg aranybarna nem lesz.
Hozzákeverjük a lisztet, a finomra szeletelt fokhagymát és lassú tűzön sütjük további 1 percet, közben folyamatosan kevergetve. Vegyük félre a tűzről és fokozatosan keverjük hozzá a húslevest. Ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel. Lassan forraljuk fel és kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor fedjük le és pároljuk további 20-25 percig. Dobjuk ki a babérlevelet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Készítsünk pirítóst a kenyérszeletekből, tegyünk minden tányérba egyet, szedjük rá a forró levest, szórjuk meg reszelt sajttal és forrón tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Francia hagymaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1 db sziklahal,
- 1 db ördöghal,
- 1-2 db sárkányhal,
- 1-2 db languszta,
- egyéb apróhalak,
- kevés olívaolaj,
- 1-2 paradicsom,
- 1-2 fej vöröshagyma,
- 1 szál póréhagyma,
- 1 narancs héja,
- 2 gerezd fokhagyma,
- sáfrány, só, törött bors,
- zöldfűszerek (kakukkfű,
petrezselyem, babérlevél).
(dél-francia halleves)
A megtisztított és apróra vágott hagymát, póréhagymát és zöldségcsokrot forró olajban kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Amikor a paradicsom összeesik, felöntjük 2,5 – 3 liter vízzel, és hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat. Ha a víz felforrt, beletesszük a megtisztított halakat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, és addig főzzük, amíg a halak átfőnek (kb. 20-30 perc). Pirítóssal vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.
(A Magyarországon kapható tengeri halakból is jól el lehet készíteni, csak több fajtát kell variálni.)
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Bouillabaisse bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg zsenge, friss csalán,
- 50 dkg sertéslapocka,
- só, bors,
- csipetnyi őrölt szerecsendió,
- 2 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 kávéskanál keményítő,
- 1 evőkanál cukor,
- citromlé ízlés szerint.
A frissen leszedett csalánlevelet leforrázzuk, és összevágjuk. A lapockát kockára vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük és fölengedjük forróvízzel. Amikor hús félig már megpuhult, hozzáadjuk a csalánt, fűszereket és puhára főzzük. Kiszedjük a léből a húst és a csalánt leturmixoljuk, vagy drótszitán áttörjük. A levet tejfölös, tojássárgájával, keményítővel elkevert habarással besűrítjük, ezután már nem forraljuk. Citromlével, kristálycukorral kellemesen pikánsra savanyítjuk. A húskockákat és a csalánt visszatesszük a levesbe, a tetejét meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csalánleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók:
- 2 kígyóuborka,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy evőkanál apróra vágott kapor,
- 2 pohár natúr joghurt,
- 4-5 dkg dió,
- 2-3 evőkanál (oliva) olaj,
- só (esetleg egy kevés citromlé és őrölt bors).
(bolgár uborkaleves, nyári napokra)
A joghurtot beletesszük egy tálba, és vízzel sűrű leves állagúra hígítjuk. Az uborkát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk és beletesszük a joghurtba. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, apróra vágott diót, sózzuk (borsozzuk), és a jól elkapart fokhagymát, 2-3 kanál olajat (és egy kis citromlevet) hozzákeverjük. Legalább két-három órára jól behűtjük, hogy összeérjenek az ízek.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Tarator bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg friss sóska
(vagy 25-30 dkg-os fagyasztott sóskakrém),
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- só, csipetnyi őrölt fehérbors
- és szerecsendió,
- 1,2 l csont alaplé,
- ízlés szerint cukor,
- 1 tojás sárgája,
- 1 dl tejszín,
- 2-3 dkg vaj.
A sóskát puhára főzzük egy kevés vízben némi sóval és leturmixoljuk. Az olajból, lisztből aranysárga rántást készítünk és az apróra vágott vagy lereszelt hagymát is megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a sóskapürét, egy-két percig dinszteljük, felengedjük a csontlevessel és a sóska főzőlevével, fűszerezzük és 10 percig főzzük. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, a tojás sárgájával simára kikevert tejszínt a levesbe öntjük és a tetejére morzsolunk egy kevéske vajat.
Pirított zsemlekockával tálaljuk (legjobb csészében).
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Sóskaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 szál (kb. 30 dkg) szárazkolbász,
- 30 dkg vöröskáposzta,
- 30-40 dkg fehér- vagy vörösbab,
- 30 dkg paradicsom,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1-2 szál zellerzöld,
- 1 szál póréhagyma,
- olívaolaj, só, bors.
A babot föltesszük főni, s amikor már csaknem puha, a vízbe néhány babérlevelet dobunk. Eközben a felaprított hagymát, póréhagymát kevés olívaolajon 7-8 percig fedő alatt pároljuk. Ha már összeesett, hozzákeverjük a laskára vágott káposztát és a felkockázott, meghámozott paradicsomot is és további 5 percig főzzük. A káposztát a bab levével felengedjük, és egy bő félórán át rotyogni hagyjuk. Ezután kerül bele a majdnem teljesen puha bab, a só és a bors, a karikára vágott kolbász, fokhagyma és zellerlevél, és további 10-15 perc után már kész is.
Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Toszkán bableves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva